logo

Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola Intézményegység

 

Látássérültek Iskolája

A szem fénytörési hibái

Anizometropia

A két szem törőképessége eltérő. Előfordulhat az is, hogy az egyik szem rövidlátó, a másik távollátó.

Nagyfokú rövidlátás (Myopia majoris v. fortissima)

Ha szemgolyó tengelye hosszabb a normálisnál, a retinán már szóródnak a sugarak ezért ott életlen kép keletkezik. Kisfokú rövidlátásnál ez szemüveggel korrigálható.
Nagyfokú rövidlátásnál más probléma is van. A szemgolyó gyenge kötőszöveti tokja megnyúlt - főleg a szemgolyó hátsó részén - és ezt a jelentős alakváltozást a szem belső rétegei nem tudják követni. Megromlik a retina vérellátása, csökken a teljesítőképessége. Súlyosabb esetekben bevérzések keletkezhetnek rajta, legsúlyosabb következmény a
retina leválása.
A fénysugarakat szóró (-10 dioptria körüli) szemüveg csak javít a látásélességen, de tökéletes látásélességet nem érhetünk el vele. Ugyanakkor a retinára eső képet ez a lencse erősen lekicsinyíti. Ezért szokták a rövidlátók levenni a szemüvegüket, ha finom megkülönböztetést igénylő közeli munkát végeznek.

rövidlátátó szem

A retinabevérzés- vagy leválás veszélye miatt a gyermekek látásvédelme komoly felelősség. Veszélyes számára minden nagy erőfeszítést igénylő tevékenység. Óvni kell a fej erős rázkódásától, megütésétől. Számukra indokolt a könnyített testnevelés.

A 0,3 - 0,5 közötti vízusú rövidlátó gyermekek nagy része nem jár speciális iskolába, integráltan tanul.
Olvasáshoz, íráshoz általában nem szükséges számunkra semmiféle segédeszköz, mert ha közelebb hajolnak a munkához, jól látnak. De épp
a rendszeres görnyedés veszélyezteti a gerincoszlopuk állapotát. Szüksége számukra a testmagasságuk és olvasótávolságuk szerint állítható és dönthető írólapú speciális tanulóasztal, de legalább az olvasáshoz könyvtartó állvány.
A táblai szemléltetést még az első padsorból sem látják jól, ezért biztosítani kell, hogy a szemléltetési anyaghoz közel mehessenek.
Mozgásjavító foglalkozás esetleg gyógytestnevelés is javasolt.

Távollátás (Hipermetropia)

A kép a retina mögött keletkezik vagy azért, mert a szem törőereje kevés, vagy mert a szemgolyó a törőerőhöz képest túl kicsi. Gyűjtőlencsével lehet az éles képet a retinára irányítani.
Fiatal korban a szem alkalmazkodóképessége még olyan rugalmas, hogy a törési hibát önmaga is tudja korrigálni. Ehhez állandó izommunkára van szükség, ami a tartós, egyoldalú terhelés miatt elfáradáshoz vezet, rontja a gyermek koncentrációját, gyakori fejfájást vagy kötőhártya-gyulladási hajlamot okozhat. Következményként befelé térő
kancsalság is kialakulhat.

távollátó szem

Többnyire lencsével teljesen korrigálható, így a gyengénlátás önálló okaként nem találkozunk vele, általában más szembetegségekkel együtt fordul elő. Az általános iskolában tanuló gyermekeknél a problémák rendszerint a a szemüveg viselésének hiányából, vagy a nem megfelelő szemüveg használatából adódnak.
Célszerű megtanítani az ilyen gyermekeknek a tartós szemmunkát megszakító,
rövid, pihentető eljárásokat.

Tengelyferdülés (Astigmatismus)

Veleszületett elváltozás, olyan fénytörési hiba, ami legtöbbször a szem legkülső törőközege, a szaruhártya szabálytalansága miatt keletkezik. Tengelyferdülést a szem belső törőközegeinek eltérése is okozhat. Az így keletkezett retinakép eltorzul, bizonyos irányban megnyúlik, elferdül.
A szaruhártya szabálytalanságával ellentétes csiszolású (cylinderes) szemüveggel a töréshiba többnyire korrigálható.
Az asztigmiát korrigáló szemüveget a gyermeknek meg kell szoknia. A torzított képhez ugyanis már többé-kevésbé hozzászokott a szervezet. Amikor megkapja a szemüveget - a kompenzáló eljárások működése miatt - a már helyes képet látja torzultnak, ezért tiltakozik a viselése ellen. Ha azonban megszokja, a szemüveghez mindig ragaszkodni fog. Az asztigmia önmagában nem okoz gyengénlátást, de társtünetként több gyengénlátást okozó kórformánál megtalálható.