logo

Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola Intézményegység

 

Látássérültek Iskolája

Szemészeti ellátás

Iskolánkban szemészorvos és ápolónő dolgozik. Gyermekgyógyász szakorvos végzi a kötelező védőoltások beadását, a gyermekek szomatikus szűrővizsgálatát és a súlyosabb betegek ellátását.

A szemészorvos rendszeresen ellenőrzi a tanulók szemészeti állapotát, megnézi a látásélességüket, réslámpa- és fundusvizsgáltot végez, a glaukómás gyermekek szemnyomását rendszeresen méri, karbantartja; az akut eseteket (gyulladás, idegen test) ellátja, szükség esetén klinikára irányítja. Kontrasztélességgel kapcsolatos vizsgálatot végez, az eredményeket felhasználja. Kapcsolatot tart a kórházzal és klinikával, ahol ha szükséges speciális vizsgálatokat (VEP, ERG, nystagmogramm) végeznek, illetve megoperálják növendékeinket.

A szemész rendszeresen figyeli, hogy a tanuló a látását a gyakorlatban hogyan tudja használni, milyen tevékenység jelent számára nehézséget, és ezen milyen optikai segédeszközzel lehet segíteni. A megfelelő optikai segédeszközöket megrendeli, pótolja (szemüveg, kontaktlencse, távcsőszemüveg, nagyító, olvasó-televízió).
Javaslatot tesz
könnyített testnevelésre vagy teljes felmentésre, de figyeli a gyermek tanulási nehézségeit, szellemi képességeit, személyiségét is. Ezen ismeretek alapján a 8. osztályban az osztályfőnökkel együtt a pályairányításban is hatékonyabban részt tud venni.